Inițiative

Curățenie cu cei mici: părinți și copii curăță parcul de gunoaie

Inițiativa „Curățenie cu cei mici în Parcul Sub Arini” a stat la baza creării asociației „Joaca de-a ecologia”. Scopul este de a-i educa pe cei mici și de a încuraja folosirea coșurilor de gunoi. De la șase mămici și șapte prichindei la prima ediție, în anul 2017 am reușit să mobilizăm peste 60 de adulți și copii. Pe lângă ecologizarea propriu-zisă, am prins de copaci, cu sfoară, mesaje care încurajează folosirea coșurilor de gunoi.
„Curățenie cu cei mici în Parcul Sub Arini” este organizată anual, iar de la ediție la ediție pregătim surprize copiilor: de la desen cu cretă la prima acțiune, am trecut la cântec dedicat în cea de-a doua. În 2017, copiii au primit insigne tematice iar anul acesta pregătim un spectacol de magie.

Ateliere în aer liber: ne jucăm în natură și învățăm să o prețuim

Atelierele „Joaca de-a ecologia” se concentrează pe teme ecologice, dar sunt mai mult decât atât. De regulă, au două părți. În prima parte abordăm o temă ecologică printr-o activitate comună, iar în a doua copiii se joacă liber cu materialele pe care le punem la dispoziție, în temă cu subiectul primei părți. Cuvintele care definesc ateliere „Joaca de-a ecologia” sunt: educație, joc liber, adaptare, spirit de echipă. În aer liber, ne jucăm de obicei pe jos, pe pături.

Ne-am bucurat de ateliere inedite, organizate în aer liber: „Hrănitoare pentru păsări”, „În căutarea animalelor sălbatice”, „Descoperim animalele oceanelor”, „De-a lanțul trofic”, „La-mbrățișat de copaci”, „Animale din frunze”, „Colectarea selectivă pentru copii” și „Brăduți din crenguțe colorate”. Astfel, cei mici au creat o hrănitoare folosind conuri de pin, unt de arahide și semințe, au învățat animalele din zona polară, deșert, savană, pădure și ocean, au aflat despre importanța lanțului trofic printr-un joc amuzant cu popcorn, au descoperit cât de importanți sunt copacii pentru viață, s-au jucat de-a colectarea selectivă și au realizat decorațiuni de Crăciun din elemente din natură.

Ieșiri în familie: prețuim timpul de calitate, în familie, în aer curat

Timpul petrecut în familie este foarte important. De aceea, încurajăm membrii să se bucure împreună de natură. În toamna anului 2016, asociația a organizat o „Drumeție în familie” la monumentul de pe dealul Gușteriței. Copiii au personalizat rame foto cu elemente din natură găsite pe drum, de la nisip, frunze, până la măceșe și pietre. La monument, membrii familiei au servit o gustare, iar apoi cei mici s-au jucat „Zarul animalelor” și au imitat diverse animale în funcție de numărul dat cu un zar imens. Pregătim alte ieșiri în familie în perioada următoare.

Ateliere indoor: Ne jucăm în interior, când vremea de afară nu ne permite

Atelierele „Joaca de-a ecologia” se concentrează pe teme ecologice, dar sunt mai mult decât atât. De regulă, au două părți. În prima parte abordăm o temă ecologică printr-o activitate comună, iar în a doua copiii se joacă liber cu materialele pe care le punem la dispoziție, în temă cu subiectul primei părți. Cuvintele care definesc ateliere „Joaca de-a ecologia” sunt: educație, joc liber, adaptare, spirit de echipă.
În noiembrie 2016, am lansat seria de ateliere „SOS animalele” la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, care au fost organizate în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017. În cadrul acestor ateliere, copiii au aflat despre animalele aflate în pericol din diferite zone, cauzele acestui fenomen, acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a le salva. Temele abordate au fost: „SOS animalele pădurii” pe 12 noiembrie 2016, „SOS animalele polare” pe 10 decembrie 2016, „SOS păsările” pe 21 ianuarie 2017, „SOS coralii” pe 11 februarie 2017, „SOS animalele deltei” pe 11 martie 2017 și „SOS animalele Australiei” pe 8 aprilie 2017.
„Joaca de-a ecologia” a fost prezentă și la festivalul handmade „Creative Buzz”, ediția din octombrie 2017. Cei mici au fost încântați de surprizele pregătite, în special de cutiile senzoriale pentru zona polară, pădure și savană.

Cărți pentru copii: povești în care copiii devin eroi ai naturii

Prima carte a asociației, intitulată „Prietenii naturii”, prezintă povestea unui băiețel care învață să protejeze mediul înconjurător. Tudor, personajul principal al cărții, își ajuta părinții să ecologizeze parcul central din orașul sau, fiind răsplătit de către pădure și animalele ei cu elemente naturale cu puteri magice. La rândul său, își încurajează colegii de grădiniță să iubească natura. Cartea a fost lansată în luna martie 2017, pe 21, cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor și Apelor, și se bazează pe acțiunea „Curățenie cu cei mici în Parcul Sub Arini”. “Pădurea de brazi a copiilor” a fost lansată în noiembrie 2017. Cartea prezintă povestea unui băiețel care alege, de Crăciun, să salveze brazii, încurajându-și prietenii să procedeze la fel. Astfel, cu toții ajung, în primăvară, să își replanteze brăduții cu rădăcină, într-o pădure a copiilor, care să dăinuie peste ani și care să marcheze viitorul verde al generațiilor următoare. Alte cărți pe teme ecologice vor urma.